Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység / mozgóbolt bejelentése


Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység / mozgóbolt bejelentése

Vonatkozó jogszabályok:

- a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.)

- a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény

- a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény

A bejelentés megtétele elektronikus úton történik, melynek menete a következő:

Kérem, küldje be a Németkér Község Önkorányzatához az elektronikus önkormányzati felületen, azaz az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) Ügyfélkapus belépéssel a következő nyomtatványt:

Címzett: Németkér Község Önkormányzata / Ügyindítás / Ipar-Kereskedelem ágazat / Üzleti tevékenység ügytípus / Bejelentés nem üzletköteles termék forgalmazásáról

Fontos! Amennyiben nem magánszemélyként jár el, akkor a bal felső sarokban használja a Szerepkörváltás (cég nevében, egyéni vállalkozóként…) funkciót!

Segítség a kitöltéshez (fejezetek: előlap, főlap, melléklet):

- előlap: beküldő adatai.

·         Az elektronikus kapcsolattartást alul engedélyezni kell, e-mail címet meg kell adni!

·         Az eljárás illetékmentes (Itv. 28. § (1) bek. és 1. mell.)

- főlap: új bejelentés

·         kereskedő adatai,

·         ker. tev. formája: mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység

- melléklet: új bejelentés

·         kereskedelmi tevékenység jellege: kiskereskedelmi (vendéglátás) / kiskereskedelmi ügynöki / nagykereskedelmi tevékenység kiválasztandó

  • 3.1.: a legördülő lista 59 termékéből be kell jelölni az értékesíteni kívánt  bejelentésköteles termékköröket (több is választható a + jel segítségével)
  • 3.2.: pontban a jövedéki termékeket kell megjelölni (1.energiatermék, 2.sör, 3.csendes és habzóbor, 4.egyéb csendes és habzó erjesztett ital, 5.köztes alkoholtermék, 6.alkoholtermék). 

Felhívom a figyelmét, hogy a jövedéki termékek közül az 1. helyen szereplő energiatermék nem azonos az energiaitalokkal! A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. tv. szerinti energiatermékek ugyanis az ásványi olaj (benzin, petróleum, gázolaj, fűtőolaj, LPG), a villamos energia, a földgáz és a szén.

  • 4.: működési terület és útvonal jegyzéke
  • az űrlap végén a nyilatkozat értelemszerűen kitöltendő

Következő lépés: Ellenőrzések futtatása

Következő lépés: További műveletek - Űrlap lementése (javasolt!), majd Űrlap beküldése

 

Felhívom a figyelmét, hogy a Kr. 14. § (1)-(2). bekezdései alapján:

- mozgóbolt útján élő állat, nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy nem forgalmazható;

- mozgóbolt útján kereskedelmi tevékenység a termékre vonatkozó jogszabály által előírt feltételek teljesítése mellett, valamint a kereskedő nevének és székhelyének a mozgóboltként üzemeltetett járművön, jól látható módon történő feltüntetésével végezhető.

 

Továbbá a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 69. § (1) és (2) bekezdése alapján:

-mozgóbolt útján csak kiszerelve forgalmazhatók (azaz kimérés nem megengedett) a következő termékek: sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék

- Mozgóbolton keresztül történő értékesítés megkezdését legkésőbb 5 munkanappal azt megelőzően be kell jelenteni az állami adó- és vámhatóságnak.

Amennyiben hivatalunkba érkezik a hiánytalanul kitöltött űrlap, 8 napon belül nyilvántartásba vesszük a kereskedelmi tevékenységet, s az erről szóló igazolást ügyfélkapun küldjük meg.

Mivel a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység jegyzői nyilvántartásba vétele egy adminisztratív eljárás, a kereskedelmi tevékenység a bejelentés megküldése után megkezdhető.

 

 

 

Képek a galériából
még több kép