Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység / üzlet bejelentése


Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység / üzlet bejelentése

Vonatkozó jogszabályok:

- a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.)

- a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény

- a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény

A bejelentés megtétele elektronikus úton történik, melynek menete a következő:

Kérem, küldje be Németkér Község Önkormányzatának az elektronikus önkormányzati felületen, azaz az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) Ügyfélkapus belépéssel a következő nyomtatványt:

Címzett: Németkér Község Önkormányzata / Ügyindítás / Ipar-Kereskedelem ágazat / Üzleti tevékenység ügytípus / Bejelentés nem üzletköteles termék forgalmazásáról

Fontos! Amennyiben nem magánszemélyként jár el, akkor a bal felső sarokban használja a Szerepkörváltás (cég nevében, egyéni vállalkozóként…) funkciót!

Segítség a kitöltéshez (fejezetek: előlap, főlap, melléklet):

- előlap: beküldő adatai

·         Az elektronikus kapcsolattartást alul engedélyezni kell, e-mail címet meg kell adni.

·         Az eljárás illetékmentes (Itv. 28. § (1) bek. és 1. mell.)

- főlap: új bejelentés

·         kereskedő adatai – értelemszerűen kitöltendő

·         ker. tev. formája: üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység

- melléklet: új bejelentés

·         kereskedelmi tevékenység jellege: kiskereskedelmi (vendéglátás) / kiskereskedelmi ügynöki / nagykereskedelmi tevékenység kiválasztandó

  • 3.1.: a legördülő lista 59 termékéből be kell jelölni az értékesíteni kívánt bejelentésköteles termékköröket (több is választható a + jel segítségével)
  • 3.2.: pontban a jövedéki termékeket kell megjelölni (1.energiatermék, 2.sör, 3.csendes és habzóbor, 4.egyéb csendes és habzó erjesztett ital, 5.köztes alkoholtermék, 6.alkoholtermék). 

Felhívom a figyelmét, hogy a jövedéki termékek közül az 1. helyen szereplő energiatermék nem azonos az energiaitalokkal! A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. tv. szerinti energiatermékek ugyanis az ásványi olaj (benzin, petróleum, gázolaj, fűtőolaj, LPG), a villamos energia, a földgáz és a szén.

  • 4.: üzlet elhelyezkedése, címe… mezőket kérem értelemszerűen kitölteni
  • üzlet nyitvatartása: kérem, hogy az 1. és 2. oszlopot kitöltve tüntesse fel (-tól -ig) a nyitvatartási időt. A 3.-4. oszlopot csak akkor kell kitölteni, ha ebédidő is lesz (-tól - ig)!
  • üzlet használatának jogcíme: amennyiben bérlemény, akkor az űrlap beküldésének utolsó fázisában a bérleti szerződés csatolandó
  • üzlet alapterülete mező kötelezően kitöltendő, a befogadó képesség csak vendéglátás esetén
  • új üzlet esetén a Kr. 25.§-a szerinti Vásárlók könyvét kell beszerezni, annak adatait az űrlap megfelelő rovatába be kell másolni. (Amennyiben az űrlap kitöltésekor nem áll még rendelkezésre a Vásárlók könyve, úgy ezt a részt üresen lehet hagyni.)
  • az űrlap végén a nyilatkozat értelemszerűen kitöltendő

Következő lépés: Ellenőrzések futtatása 

Következő lépés: További műveletek (Űrlap lementése (javasolt!), majd Űrlap beküldése

Az utolsó fázisban a szükséges dokumentumok (bérleti szerződés) csatolandóak.

Az űrlap beküldése utáni napokban kérjük, hogy a Vásárlók könyvét előre egyeztetett időpontban hozza be a Polgármesteri Hivatalba jegyzői hitelesítésre.

Felhívom a figyelmét, hogy azon élelmiszerek értékesítése, melyek az 57/2010 (V.10) FVM rendelet 12. § (1) bekezdése alapján külön engedély kötelesek - kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hivatal külön engedélye birtokában kezdhető meg! 

- Ezek a következők: hús- és hentesáru (friss hús); hal (friss hal); tej és tejtermékek (nyers tej, és a hűtést igénylő tej és tejtermékek); meleg, hideg ételek (a 2008. évi XLVI. Tv. Mell. 71. pontjában meghatározott vendéglátóipari termékek, az italok kivételével); cukrászati készítmények, édesipari termékek (azon hűtést igénylő készítmények, melyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, ill. házhoz szállítással történik a végső fogyasztó részére), egyéb élelmiszerek (békacomb, élő kagyló, élő tüskésbőrű, tengeri csiga). 

 

Tájékoztatom továbbá, hogy a Kr. 6. § (2a) bek. értelmében hivatalunk a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követően megküldi:

a) állatgyógyászati készítmény vagy annak hatóanyaga, továbbá növényvédő szer és hatóanyagai forgalmazása esetén, az állatgyógyászati készítmények és azok hatóanyagának, valamint a növényvédő szerek és hatóanyagaik forgalmazására vonatkozó követelményeknek való megfelelés kérdésében

aa) állatgyógyászati készítmény nagykereskedelme, valamint állatgyógyászati készítmény hatóanyagainak forgalmazása vonatkozásában az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak,

ab) állatgyógyászati készítmény kiskereskedelme esetén a fővárosi és megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalának (a továbbiakban: élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatal), növényvédő szer és hatóanyagai forgalmazása esetén a növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak (a továbbiakban: növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró kormányhivatal);

b) élelmiszer, takarmány, állatgyógyászati készítménynek nem minősülő állatgyógyászati termék forgalmazása esetén az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak, termésnövelő anyag forgalmazása esetén a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró kormányhivatalnak.

Amennyiben hivatalunkba érkezik a hiánytalanul kitöltött űrlap, 8 napon belül nyilvántartásba vesszük a kereskedelmi tevékenységet, s az erről szóló igazolást ügyfélkapun küldjük meg.

Mivel a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység jegyzői nyilvántartásba vétele egy adminisztratív eljárás, a kereskedelmi tevékenység a bejelentés megküldése után megkezdhető.

Képek a galériából
még több kép