Német Nemzetiségi Táncegyesület


Valamennyi német nemzetiségűek által lakott településen, így Németkéren is alapvető fontosságúnak tartották, hogy megalakuljon egy olyan közösség, amely a jelenbe önti a régi idők tánc- ének-, és zenekultúráját, megörökíti és bemutatja a faluban, amellett a hazánkban élő sváb nemzedék tánckultúráját, életre kelti tradícióit, szokásait, őseink élethelyzetét. 1995-ben Fodor Károlyné, az akkori helybeli gyerekekből életre hívta a német nemzetiségi tánccsoportot. Legelső koreográfia a „Németkéri táncok” volt, melynek motívumai, mozgáskultúrája és énekei, németkéri idős emberek gyűjtéseiből származnak. A kivitelezéshez  és az első színpadi munkákban nagy segítséget nyújtott Iker Józsefné táncpedagógus, aki a csoport legelső oktatója, művészeti vezetője volt, valamint id. Rózsa Ferenc (Franci bácsi) is, aki gombosharmonikájával éveken át kísérőzenésze volt a tánccsoportnak.

Az együttes arculatának formálódását nagyban meghatározta Glöckner János, a magyarországi német néptánckultúra területén végzett több évtizedes múltra visszatekintő töretlen munkásságáért többszörösen kitüntetett koreográfus-, és gyűjtő szakértő tevékenysége. János bácsi  óriási szeretettel és önzetlenül tanított közösségünkben egészen élete végéig. Ő álmodta meg és tanította be a táncainkat alkotó lépések megannyi részét, kifogástalan folklorisztikai  tudását alkalmazva és egyúttal harmóniát teremtve a táncosok által kialakított légkörben. Repertoárunkban a németkéri és a Dél-dunántúli autentikus sváb néptáncokon kívül más magyarországi német, amellett néhány osztrák eredetű tánc is szerepet kap. Táncaink közt felfedezhetőek azon lépésmotívumok  és táncfajták is, melyeket felmenőink a régi időkben nagy előszeretettel táncoltak Németkéren: "Hupps-polka", "Zeppl-polka", "Siebenschritt", "Treppler", "Wechselschritt". Minderre bizonyíték Kurt Pettermann, a Lipcsei Táncarchívum vezetőjének (1972), valamint Karl Horak professzor  (1936) Németkéren történt gyűjtőmunkája.

A táncoktatás ma felnőtt korcsoportban folyik, azonban a meglett táncosok közt helyet foglalnak az utánpótlás csoport lelkes ifjú tagjai is. Volt szerencsénk vendégszerepelni községünk mindkét testvértelepülésén: a németországi Büchenbachban, valamint az erdélyi Csittszentivánon és annak környékén. 2000-ben egy neves meghívásnak eleget téve, hazánkat képviselve Romániában, a Szatmárnémeti Német Fórum Aratófesztiválján léptünk színpadra. 2001-ben, Németországba, a Stuttgart melletti Gerlingenbevittük a németkéri temperamentumot: a Magyarországról kitelepített svábok németországi szervezetének gálaestjén első és egyedüli magyar vendégszereplőként arattunk elsöprő sikert, melyre büszkén tekintünk vissza.

Repertoárunk folyamatosan bővül. Évente több tucatnyi meghívásnak teszünk eleget, nemcsak a tolnai településeken, hanem az ország számos pontján. Felléptünk már többek között a Siófoki Aranykagyló Nemzetközi Folklórfesztiválon, a Vecsési Káposztafesztiválon, táncoltunk Budapesten, a Lánchíd pesti hídfőjénél megrendezett Nemzetiségi Találkozón. Jártunk például Tarjánban, Véménden, Farkasgyepűn, Badacsonyban, Harkányban, Vértessomlón, Esztergomban, Pécsett. Rendszeres résztvevői vagyunk nemcsak a helyi rendezvényeknek, hanem a környékbeli falvak, azonkívül Paks városának nemzetiségi fesztiváljainak is.

2007 és 2008 nyarán, egy helyi kezdeményezés révén az ausztriai Burgenlandban szerepeltünk egy táncfesztiválon, ahol a publikum vastapssal fejezte ki tetszését együttesünk felé. 2009. és 2010. évben Keszthelyre kaptunk tiszteletbeli meghívást a Balatoni Nemzetiségi Néptánc Gálára, ahol méltón képviseltük a hazai német nemzetiséget. Ugyanebben az évben Németországban léptünk fel, Büchenbach és Németkér testvértelepülési partnerkapcsolatának jubileumi ünnepségén.

Nagy szerepünk van a németkéri hagyományok megtartásában. Ilyen például a Búcsú szokásainak felelevenítése, amikor is évszázadokra visszanyúlóan adunk betekintést a magyarországi németek egyik jeles ünnepébe, de terveink közt szerepel a németkéri sváb lakodalom nagyközönség elé állítása is.

Fellépéskor táncosaink nagy hangsúlyt fektetnek hitelességükre. Elmaradhatatlan kellékük a németkéri viselet, melyet az eredeti kér-i sváb népviselet motívumkincsei alapján alkottak meg óriási odaadással anyáink és nagyanyáink, melynek köszönhetően sajátos a megjelenésünk. Kutatómunkáink révén az autentikusságra törekszünk, amit szigorúan őrzünk és továbbadunk.

Az évek folyamán az együttesből kiváló közösség formálódott, mely hatást gyakorol a néptáncon kívüli életre is.

Bővebb információ honlapunkon: www.kiervolkstanz.hu

Elérhetőség:


Német Nemzetiségi Táncegyesület
H-7039 Németkér, Rákóczi u. 7.
Adószám: 18855434-1-17
Bankszámlaszám: 70600030-13000055-00000000
E-mail: nemzetisegitanc@citromail.hu

Képek a galériából
még több kép