Határozat - egyéni listás jelölt és polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számának megá

Kategória: Közélet | 2014.08.18. 16:17

Mint a Dunaszentgyörgyi Helyi Választási Iroda Vezetője, a Németkér Községben egyéni listás jelölt állításhoz szükséges ajánlások számát 15 főben, a polgármesterjelölt állításhoz szükséges ajánlások számát 44 főben állapítom meg,

Elrendelem a határozat Németkér Község hivatalos honlapján (www.nemetker.hu) és a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Németkéri Kirendeltségének hirdetőtábláján történő közzétételét 2014. augusztus 18. napjával kezdődően.
Határozatom ellen kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet nyújthat be. A kifogást írásban - személyesen, levélben, telefaxon vagy elektronikus levélben eljuttatva - lehet benyújtani. A kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait, a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét, a kifogás benyújtójának személyi azonosítóját, jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát. A kifogás tartalmazhatja benyújtójának telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetve kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.
A kifogást a Helyi Választási Bizottsághoz (7039, Németkér, Rákóczi u. 2.) úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított harmadik napon, azaz 2014. augusztus 21. napján 16.00 óráig megérkezzen.

Indoklás

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 307/E. §-a szerint
„307/E. § (1) Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt, valamint a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg szavazást megelőző ötvennyolcadik napot követő munkanapon.
(2) A szükséges ajánlások számának megállapításakor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző ötvennyolcadik napi adatai alapján kell megállapítani.
(3) A szükséges ajánlások számát egész számra felfelé kerekítve kell megállapítani.”


2014. augusztus 15. napján Németkér Község választópolgárainak száma 1450 fő.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. október 12. napjára kitűzött választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 2/2014. (VII. 24.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) 16. §-a szerint:
"16. § (1) Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt, valamint a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg 2014. augusztus 18-ig. [Ve. 307/E. § (1) bekezdés]
(2) A szükséges ajánlások számának megállapításakor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a 2014. augusztus 15-i adatai alapján kell megállapítani. [Ve. 307/E. § (2) bekezdés]"

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Övjt.) 9. §-a szerint
„9. § (1) Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

(3)13 Polgármesterjelölt az, akit
a) a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a,…
…jelöltnek ajánlott.”


A fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak alapján határoztam.

Határozatomat a fenti jogszabályhelyek alapján hoztam meg.  A jogorvoslatról szóló tájékoztatást a Ve. 208. §-a, 209. § (1) bekezdése, 210. § (1) bekezdése és 212. §-a alapján adtam meg.

Dunaszentgyörgy, 2014. augusztus 18.

A határozat közzétételének napja:

2014. augusztus 18.

Dr. Nagy Attila jegyző

Helyi Választási Iroda vezető 

Hozzászólások:

Képek a galériából
még több kép